انتخاب تخم بوقلمون برای جوجه کشی

انتخاب تخم بوقلمون برای جوجه کشی

تخم ها باید از بوقلمون های مادری انتخاب گردند که از لحاظ کمی و کیفی متعادل تغذیه شده باشند. تخم ها باید اندازه مناسبی داشته و بزرگتر و یا کوچکتر از حد استاندارد نباشند . نتایج تحقیقات بسیاری در آمریکا براین امر دلالت دارند که جوجه های حاصل از تخم های کوچک و یا بزرگ دارای بنیه ضعیفی خواهند بود.

البته استاندارد وزن تخم ها بر حسب نژاد بوقلمون ها متفاوت است. بعنوان مثال در نژاد برنز وزن متوسط تخم ها در حد 85 گرم می باشد. تخم های بوقلمون نیز همانند تخم ماکیان باید از قالب معمولی برخوردار باشند. تخم های گرد دراز با پوسته ضخیم یا نازک برای جوجه کشی مناسب نیستند. حتی الامکان از تخم های کثیف نباید استفاده نمود. ولی می توان آنها را با شرایط خاصی شست و در ماشین گذاشت در جوجه کشی دو سوم رشد در یک سوم زمان انکوباسیون صورت می گیرد . در این موقع سفیده تقریبا مصرف شده است . تلفات جنین در 2 – 3 روز اول ناشی از عوامل فیزیولوژیکی و تلفات حوالی روز های 13 – 14 بر اثر تغذیه مادر و از روز های 22 – 18 به بعد بر اثر عوامل دستگاه جوجه کشی است.

نگهداری تخم بوقلمون

در صورت نگهداری نامناسب تخم های بوقلمون از قدرت جوجه در آوری آنها کاسته می شود.محل نگهداری باید دارای شرایط خاصی باشد تا این کاهش پیش نیاید . این شرایط عبارتند از حرارت ، رطوبت ، تهویه چرخاندن و مدت نگهداری .چنانکه درجه حرارت محیط انبار از 28 درجه سانتی گراد بیشتر باشد نطفه رشد بطئی خواهد داشت و چون سرعت این رشد با رشد طبیعی هم آهنگ نیست اختلالاتی فیزیولوژیک در بدن آنها به وجود آمده و سبب از بین رفتن جنین می گردد.

حرارت مناسب نگهداری 10 – 13 درجه سانتی گراد توصیه شده است . در حرارت های نزدیک به انجماد به طور کلی خاصیت جوجه در آوری از بین می رود. رطوبت را باید حتی الامکان در 50-60 درصد ثابت نگه داشت. افزایش و یا کاهش رطوبت سبب نزول قدرت جوجه در آوری می شود


محل نگهداری نباید فقیر از اکسیژن باشد . در حقیقت نطفه موجود زنده ایست که برای بقا نیاز به اکسیژن دارد نتیجتا بر اثر فقر اکسیژنی از قدرت جوجه در آوری آنها شدیدا کاسته می گردد. معمولا در انبار ها از ونتیلانتور هائی برای تعویض هوا استفاده می کنند.

وزن تخم بوقلمون

چون وزن مخصوص زرده از سفیده کمتر است لذا با ثابت قرار گرفتن تخم در محلی ، زرده به مرور در تخم تغییر محل داده و به طرف بالا حرکت می کند نتیجه این امر کاهش قدرت جوجه در آوری است لذا تخم ها را مرتبا می چرخانند . در شرایط کاملا مناسب انبار ، تخم ها را می توان حدود 14 روز نگهداری کرد . نگهداری بیش از این مدت به مرور از قدرت جوجه در آوری می کاهد . سمت باریک تخم ها باید به سوی پایین و قسمت پهن به طرف بالا در شانه ها چیده شئند . از وارد آمدن تکان های شدید در هنگام حمل به تخم ها باید پرهیز نمود .مخصوصا لرزشهای شدید با فرکانس زیاد سبب پاره شدن شالاز و یا اتاقک هوایی شده و قدرت جوجه در آوری آنها را کاهش می دهد.

رعایت بهداشت در ماشین های جوجه کشی

قبل از انتقال تخم ها به ماشین جوجه کشی باید اعمالی را در رابطه به مسائل بهداشتی به ترتیب زیر انجام داد پوسته های شکسته ، کثافات و گرد و خاک موجود در سقف ، کف ،دیوار ها ،شانه ها و راک ها را باید در ماشین پاک نمود کلیه وسایل و قسمت های بالا باید شست و شو و ضد عفونی شوند تخم بوقلمون ها را باید شست و شو و ضد عفونی و سپس در ماشین چید پس از خارج کردن جوجه ها باید بقایای آنها از قبیل جوجه های مرده پوست های باقی مانده ،جنین های تلف شده و غیره را از ماشین بیرون آورده و از بین برد جوجه های یک روزه را باید از لحاظ کیفیت درجه بندی و تفکیک نمود و فقط آنهایی را که مطابق با استاندارد های موجود هستند برای پرورش انتخاب کرد ضد عفونی تخم ها یا در داخل ویا در خارج از ماشین های جوجه کشی انجام می گیرد.

چون اغلب تخم ها را به طور همزمان در داخل ماشین نمی گذارند لذا اکثرا توصیه می شود که این عمل در خارج از ماشین صورت گیرد . ضد عفونی اگر بلافاصله پس از جمع آوری تخم ها صورت گیرد نتیجه ای بهتر خواهد داشت.

در موقع ضد عفونی حرارت محیط را باید به 22 درجه سانتی گراد رسانید تا حد اکثر تاثیر ضد عفونی حاصل شود چنانچه اجبارا تخم ها باید در داخل ماشین جوجه کشی ضد عفونی گردند توصیه می شود این عمل 12 ساعت بعد از چیدن تخم ها در ماشین انجام شود. میزان مصرف مواد ضد عفونی در داخل ماشین به نسبت یک سوم مقدار خارج از دستگاه است . ضد عفونی به مدت 20 دقیقه با منافذ بسته ادامه داشته و سپس هر چه سریع تر و به کمک ونتیلاتور ها باید گاز ها را از ماشین خارج نمود.


0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments