پرورش کبک

پرورش کبک ، شروع یک کسب و کار پر سود

چکیده مطالب

  • کبک و هدف از پرورش آن
  • ویژگی های کبک
  • زیستگاه کبک
  • جایگاه پرورش کبک
  • رعایت چه نکاتی برای راه اندازی مزرعه کبک لازم است ؟
  • آیا پرورش کبک توجیه اقتصادی دارد ؟
  • نیازهای تاسیساتی یک واحد پرورش کبک
  • هزینه تولید یک کیلو گوشت کبک چگونه برآورد می شود؟

اطلاعات جـامع پرورش کبک

کبک و هدف از پرورش آن

قبل از هر چیز بهتر است برای پرورش کبک هدف مشخصی در نظر گرفته شود. دعوت می کنم سه هدف مهم که در پایین به آن اشاره شده، برای این امر در نظر بگیرید.
پرورش کبکی که تولید مثل می کند، تولید جوجه یک روزه و پرورش کبک های نیمچه گوشتی کبک داران، جوجه های یک روزه را با تعیین جنسیت شان، به نسبت سه کبک ماده با یک کبک نر که 5 الی 6 ماهه و تا حدودی نیمچه گوشتی ( نیمچه تخمگذار ) هستند و نیز کبک هایی که تولید مثل می کنند را برای فروش به بازار عرضه می کنند.

کبک و هدف از پرورش آن

برای تحقق هدف تولید جوجه یک روزه، باید گله مادر را پرورش داد. کبک های مادر وقتی به سن بلوغ می رسند شروع به جفت گیری کرده و تخم می گذارند. روزی سه بار تخم ها را باید جمع آوری کرد و بعد از ضد عفونی کردن در انتظار ورود به دستگاه جوجه کشی در جایی مخصوص نگهداری کرد. پس از گذشت 24 روز جوجه ها در دستگاه جوجه کشی سر از تخم بیرون می آورند و می توان آنها را به عنوان جوجه یک روزه به کسانی که در کار پرورش کبک هستند، فروخت. پرورش دهندگان هم به دنبال هدف سوم خود که نگهداری جوجه های یک روزه تا بلوغ فیزیکی 12 تا 14 هفته می رسانند و کبک های پروار را به کشتارگاه ها می فرستند.

ویژگی های کبک

وزن این پرنده در حالت پرورشی معمولا بین 400 تا 600 گرم است و در حالت طبیعی کبک نر بالغ 510 تا 800 گرم و کبک ماده از 450 تا 680 گرم تغییر می کند. اندازه تقریبی آنها 31 تا 35 سانتی متر است که معمولا جنس نر بزرگتر است ولی ترکیب رنگ پرهایشان در قسمت بالای بدن به رنگ قهوه ای مایل به خاکستری و زیر شکم شان زرد رنگ است. یک خط سیاه از قسمت جلوی سرشان شروع می شود و از کنار چشم ها و گردن رد شده و در قسمت بالای سینه با جدا کردن سر و سینه تمام می شود.

دستگاه جوجه کشی خانگی
دستگاه جوجه کشی 12 تایی حرفه ای

پهلوی کبک به رنگ سیاه و شاه بلوطی متمایل به سفید است و رنگ شاه بلوطی پرهای انتهای بال های است. کنار پلک ها، ساق و پا و منقار کبک بومی ایرانی صورتی رنگ یا قرمز سیر است.در قوزک پای کبک نر، معمولا چیزی شبیه به یک سیخک کوچک به چشم می خورد که این مشخصه آن را از جنس ماده، متمایز می کند. رنگ کبک هایی هم که به سن بلوغ نرسیده اند، خاکستری و قهوه ای است. جالب است بدانید که در طبیعت رنگشان با توجه به موقعیت جغرافی که در آن زندگی می کنند، با اندک تغییراتی مواجه می شود.

زیستگاه کبک

کبک ها دوست دارند در دره ها و جاهای سخت و ناهموار و در مناطق کوهستانی زندگی کنند.می توان ۴ تا ۵ پرنده را با مشاهده کرد ولی در فصل پاییز درگروه هایی 50 تایی هم دیده می شوند. در حالت طبیعی این پرنده ازحشرات و علف ها و نیز از گیاهان و دانه های آنها تغذیه می کنند که معمولا با نوک زدن ممکن است مقداری سنگ ریزه هم ببلعد. ساختن آشیانه شان بر حسب ارتفاعات مناطق جغرافی قابل تغییر است ولی در حالت معمولی از اردیبهشت تا تیرماه و گاهاً تا اواسط فصل تابستان به تاخیر می افتد. کبک ها آشیانه ساده خود را روی زمین و در زیر یک درختچه و یا صخره می سازند. آنها در زمان صبح و بعد از ظهر روی زمین می چرند.

زیستگاه کبک

جالب است بدانید که این پرندگان کوچ نمی کنند و در فصل های سرد و گرم فقط منطقه ارتفاعی محل سکونت خود را تغییر می دهند. شب هنگام لابه لای بوته ها و درون صخره ها می روند و کبک های نر به صورت مداوم از قلمروشان محافظت می کنند. کبک ها در حالت های بخصوص از صداهای خاص استفاده می کنند ؛ مثلا به هنگام جفتگیری، صدای جنسی بکار می برند و وقتی احساس خطر می کنند از صدهای هشداری یا جنگی استفاده می کنند و با توجه به میزان خطر ممکن است سریع به سوی حواشی بالای کوهستان بدوند و یا در سراشیبی ها و مسیرهای کوتاه پرواز کنند. کبک یک پرنده پر سر و صدا و اجتماعی است.

جایگاه پرورش کبک

جایگاه اصطلاحی است که به محل پرورش کبک می گویند و این جایگاه نسبت به نوع پرورش کبک متغیر است یعنی جایگاه پرورش کبک تخم گذار و کبک گوشتی و سوله هایی که مجهز به قفس هستند، هر کدام از دیگری متمایزند که به شرح کوتاه و مختصری از هر کدام خواهیم پرداخت.

قبل از هر چیز به نکات خاصی اشاره می کنیم:

  • کبک ها جزو پرندگانی هستند که خود را با هر شرایطی وفق می دهند ولی لازم است که حداقل ترین امکانات را برای انها فراهم کرد.
  • بهتر است قبل از شروع کار پرورش کبک قوانین نظام دامپروری کشور را که شرایط و فاصله های سوله های پرورش ماکیان را مشخص کرده و نیز حدود تعین شده آنها را رعایت کنیم.

به این صورت که قبل از تهیه زمین برای درست کردن مزرعه کبک به قسمت صدور پروانه معاونت امور دام باید از سازمان جهاد کشاورزی استان مربوطه مراجعه کرده و به کارشناسان مربوطه در رابطه با محل زمین مورد نظر مذاکره کرد تا با موافقت آنها و با توجه به قوانین نظام دامپروری کشور، پروانه تاسیس گرفت. فراموش نکنید که ادارات محیط زیست، دامپزشکی، امور اراضی و… باید در خصوص بلامانع بودن محل اعلام شده از طرف شما اعلام نظر خواهند کرد.

رعایت نکات زیر برای راه اندازی مزرعه کبک لازم است

  • زمین مورد نظر بهتر است در مسیر بادهای کارخانه های آلاینده و در جهت دیگر مزرعه های پرورش پرندگان و ماکیان نباشد.
  • زمین مورد نظر جایگاه پرورش کبک باید از مزارع دیگر پرورش ماکیان حداقل ۱۰۰۰ متر، فاصله داشته و از منطقه ای مسکونی دور و مسیر کوتاهی با جاده های ارتباطی، داشته باشد.
  • محل احداث جایگاه در منطقه های ناهموار و در مسیر بادهای تند، سیل و طوفان نباشد.
  • باید کف سوله های پرورشی حداقل 40 تا 50 سانتی متر از سطح زمین های اطراف بلند باشد و شیب مناسب (حداقل 3 درصد) داشته باشد تا به هنگام شستشو از خروج آب های آلوده مطمئن باشند.
  • شوری و املاح آب، باید از نظر بهداشتی مورد نظر قرار گرفته شود.
  • برای تبادل گرما و سرمای ناخواسته در فصل های مختلف سال، دیوارها و کف سوله ها باید درست و اصولی عایق بندی شوند.
  • برای تبادل نور آفتاب و نیز ضد عفونی کردن سوله ها، باید طول آنها شرقی و غربی ساخته شوند.

جالب است بدانید برای پوشش دادن هدف پرورش کبک مولد، یک روش قدیمی وجود دارد و آن این است که این پرنده را در سوله هایی که به اتاق های توری (سیمی) وصل شده اند نگهداری می کنند.خوبی این روش این است که کبک ها به بیماریهای کوکسیدیوز، سر سیاه و کرمهای چینه دان و روده مبتلا نمی شوند. این اتاق ها بعد از جوجه کشی و دردو هفتگی جوجه قابل استفاده هستند.و اندازه آنها به عرض 3.5 در طول 28 متر است و قابل تغییر اما باید به قدری بزرگ باشند که امکان پرواز برای کبک ها وجود داشته باشد. سوراخ توری های کف حدود 2.5 سانتی متر است و هر کبک به 50 سانتی متر فضا احتیاج دارد.

مزرعه کبک

در قفس های ثابت نیز می توان کبک را پرورش داد. پیشنهاد می دهیم برای اینکار قفسه هایی در اندازه های 1.5 در 7 و با ارتفاع 4 متر درست کنید که براحتی می توان 25 پرنده را تا سن 14 هفتگی در آنها نگهداری کرد. 10 درصد میزان شیبی است که برای هر واحد مد نظر قرار می گیرد و یک سینی فلزی در کف توری ها قرار می دهند تا به راحتی قابل تمیز کردن باشد. یک منبع آب که تازه و خنک است، برای آبیاری کبک ها در بیرون از قفس تعبیه شده است.

آیا پرورش کبک توجیه اقتصادی دارد ؟

کسانی که بخشی از سرمایه خود را صرف خرید تجهیزات و درست کردن ساختمان می کنند در طولانی مدت این هزینه های ثابت را بر روی تولید چند ساله خود تقسیم می کنند که تنها یه مبلغ جزئی از هزینه های تولید را شامل می شود. اگرچه نظر بعضی از تولیدکنندگان این سرمایه گذاری را به عنوان سرمایه ماندگار در نظر می گیرند ارزش ملک شان را افزایش می دهد.

هزینه تولید یک کیلو گوشت کبک چگونه برآورد می شود ؟

هزینه کارگری : یک کارگر برای هر هشت هزار قطعه کبک گوشتی کافی است.

دان مصرفی : اگر می خواهید هزینه دان مصرفی را براورد کنید باید ضریب تبدیل را بدانید.برای تولید یک کیلو گوشت باید مقدار دان مصرفی یا همان ضریب تبدیل را در نظر گرفت. به صورت تئوری اگر با 7 کیلو دان یک کیلو گوشت کبک تولید می شود، در عمل 5 تا 20 درصد دور ریزی دان را در نظر بگیرید. دانخوری ها رو سر وقت عوض کنید و نسبت به سن کبک ها از لبه های یک سانتی استفاده کنید اینها نکات مهمی هستند که در کاهش پرت دان موثرند.

هزینه سوخت مصرفی : بهتر است برای برآورد هزینه های سوخت را با توجه به ابعاد سوله ها ، نوع سیستم گرمایشی و نیز دوری و نزدیکی به منابع تامین سوخت با شرکت های تاسیس شده در مجاورت خود تماس بگیرید .

هزینه آب و برق : مطمئن باشید نصف هزینه های پرورش یک کیلو گوشت کبک، شامل تامین هزینه آب و برق و … است.

مکمل ها ، ویتامین ها و داروها : اگر دان مصرفی را با دقت برآورد کرده باشید، ویتامین ها و داروها حداکثر 1 درصد از این هزینه را به خود اختصاص داده اند.

پیش بینی نشده ها …

نیازهای تاسیساتی یک واحد پرورش کبک

بادر نظر گرفتن نوع و سیستم پرورشی، مزارع پرورش کبک باید شامل قسمت های زیر باشد(بند ۴ ویژه واحدهایی است که کبک مولد به منظور تولید جوجه یک روزه پرورش می دهند.

  1. سوله های پرورشی
  2. انبار تجهیزات
  3. ساختمان جوجه کشی ( مخصوص واحدهایی است کبک مولد را برای تولید جوجه های یک روزه پرورش می دهند)
  4. انبارداران
  5. اتاق کارگران
  6. اتاق کار

نتیجه گیری

در این مقاله سعی کردیم اطلاعات جامع و کاملی در اختیارتان بگذاریم تا اگر درصدد راه اندازی یک مزرعه پرورش کبک هستید، با مطالعه این مقاله به تمام سوالات خود پاسخ دهید.
در این مقاله زیستگاه کبک و ویژگی های آن مورد بررسی قرار گرفته است ولی مهمترین چیزی که باید در نظر داشته باشید، این است که در ابتدا هدف خود را تعیین کنید . قبل از شروع کار پرورش کبک باید ضوابط قانونی نظام دامپروری کشور را در نظر بگیرید و فاصله قانونی 1000 متری زمین مورد نظر را از دیگر مزارع پرورش طیور را رعایت کنید،

دوری و نزدیکی آن به مناطق تامین سوخت را مد نظر قرار دهید و سوله های جایگاه پرورشی کبک را به خاطر تبادل نور آفتاب شرقی و غربی بسازید. رعایت ارتفاع 40 تا 50 سانتی متری از سطح زمین با شیب 3 درصدی برای ساخت کف سوله ها لازم و اجباری است . زمانی که هدف خود را از جایگاه پرورشی کبک مشخص کردید، نسبت به هدف تائید شده مکان مورد نظر را با در نظر گرفتن اصول زیر راه اندازی کنید. سوله های پرورشی،انبار تجهیزات،ساختمان جوجه کشی،انبارداران،اتاق کارگران و اتاق کار.



5 دیدگاه برای “پرورش کبک ، شروع یک کسب و کار پر سود”

    • با سلام، بستگی به نژاد دارد. در کل کرچ شدن پرندگان کاملا غریزی هستش نژادهای اصلاح شده به ندرت کرچ میشوند.

  1. دستگاه های مورد نیاز پرورش کبک الان ۱۳۹۸چقدر قیمت دارند.ایا میتوان به عنوان شغل اول روی آن حساب کرد؟بدون تجربه هستم چه کار کنم تا بتوانم؟

    • با سلام ، دوست عزیز جوجه کشی فرایندی بسیار حساس است و نیاز به تجربه دارد. پیشنهاد میکنم در ابتدا با استفاده از دستگاه خانگی و یا در ظرفیت های پایین یکی دو بار جوجه کشی انجام دهید تا تجربه لازم برای دفعات بعدی کسب شود. در صورت کسب اطلاعات و تجربه کافی میتوانید در ظرفیت های بالا به جوجه کشی مشغول شوید و از این طریق کسب درامد نمایید. قیمت های به روز انواع دستگاه جوجه کشی خانگی و صنعتی هواباتور را می توانید از صفحه اصلی سایت مشاهده نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با کارشناسان فروش کارخانه
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!