نکات مهم در پرورش مرغ مینا

پرورش مرغ مینا

پرورش مرغ مینا و نگهداری از آن

مرغ مینا یک پرنده سخنگو و مقلد است. استعداد بسیار زیاد او در قدرت یادگیری و تقلید صدای واضح، باعث شده تا انسانها برای نگهداری از آن مشتاق باشند. تا حدودی به کلاغ شباهت دارد و نژادهای مختلفی دارند که معروف ترین نژاد این پرنده محبوب، مینای معمولی و مینای گوشواره ای است. مینای سخنگو، مرغ مینا، مرغ مقلد و مینا از نامهای این پرنده به زبان فارسی در ایران است. در زبان انگلیسی Mynah, Minah, Mynas, Mina در زبان ترکی Mina، در بین عرب زبان ها المینه، در زبان آلمانی Beo و در زبان اسپانیا و فرانسه به Martin معروف است. جالب است بدانید که کلمه مینا ریشه سانسکریتی دارد و در حقیقت یک نام هندی است که وارد زبان های دیگر شده است.

پرورش مرغ مینا در خانه

دو گونه وحشی و اهلی از این پرنده موجود می باشد . مینای وحشی در جنگل و دشت زندگی می کند و در زمین های حاصلخیز و در حوالی باغ ها دور هم جمع می شوند . ولی گونه اهلی آن یک پرنده اجتماعی و پر سر و صداست که قادر است خود را با شرایط محیط وفق دهند. مینا از خانواده سار « گنجشک سانان » است و مثل آنها تها جمی است. یعنی اگر متوجه خطر شوند و یا در هر حالتی مورد اذیت و آزار واقع شوند، عادت دارند روی شاخه درختی در مجاورت لانه شان نشسته و با تولید صداهای آزار دهنده، اعتراض خود را بیان کنند. محل زندگی این پرنده آسیایی از جنوب غربی چین تا شرق افغانستان است. جالب است بدانید در هندوستان به پرنده عشق مشهور است.

مشخصات ظاهری مرغ مینا

ظاهر مرغ مینا

دستگاه جوجه کشی خانگی
دستگاه جوجه کشی 96 تایی

مینای نر از نظر اندازه همانند کلاغ است، 20 تا 30 سانتی متر اندازه تقریبی آن است. سر و گردن مینای معمولی به رنگ سیاه متالیک است که وقتی نور آفتاب روی پرهایش می تابد آن به رنگ فیروزه ایی، ارغوانی و یا سبز تیره در می آورد. سینه اش قهوه ایی رنگ است و رنگ سفیدی در زیر بال ها و لبه های دمش وجود دارد که به هنگام پرواز مشاهده می شود. منقار و پاها و حتی پشت پلک این پرنده زرد رنگ است. جنس ماده هم شبیه به جنس نر است و فقط از نظر جثه، پرنده نر بزرگتر از ماده است و رنگ بال و پرش پر رنگ تر از مینای ماده است.

غذای مرغ مینا

مینا جزو پرندگان همه چیز خوار است اما مدت هضم غذایی اش خیلی کوتاه است و در چند وعده از جنبده های ریز و درشت مثل ملخ، پروانه، حلزون، انواع کرم و حشرات ریز تغذیه می کند . دانه ها، میوه ها و سبزیجات جزو غذاهای محبوب آن بشمار می آید.

غذای مرغ مینا

اگر شما علاقه مند هستید تا از این پرنده خاص نگهداری کنید بهتر است بدانید این پرندگان همه چیز خوار در وعده های زیادی، به غذا احتیاج دارند چون غذا را زود هضم می کنند و چندین بار در طول روز مدفوع می کنند. منقار شان نرم است و توصیه می شود از غذاهای نرم مثل میوه هاو سبزیجات استفاده کنید . میوه های محبوب شان انجیر، انگور،سیب، موز،گلابی، کلم بروکلی، طالبی و … غیره است.

آموزش مرغ مینا

درباره آموزش مرغ مینا به چه تجربیاتی احتیاج دارید؟ جالب است بدانید که این پرنده از هوش زیادی برخوردار است حتی پرندگانی مثل شاه طوطی و کاسکو به اندازه مینا باهوش نیستند طوری که اگر مینا صدای پرندگان دیگر را بشنود به راحتی قادر خواهد بود آن را تقلید کند و پرندگان را به شک بیندازد.

آموزش مرغ مینا
اگر کسی علاقه مند به تربیت این نوع پرنده می باشد بهتر است آن را در سن مناسبی خریداری کند که از 6 هفتگی تا 8 هفتگی سن مناسب برای این کار است و توجه داشته باشید که برای تربیت آن باید زمان زیادی صرف کنید.

بهداشت و سلامت مرغ مینا

مشکلات کبدی، یک بیماری شایع در بین این پرنده هاست که بهتر است در فاصله های زمانی کوتا مورد معاینه قرار بگیرند. مرغ های مینا، هر روز محل زندگی خود را آلوده می کنند پس باید قفس آنها به طور مداوم تمیز شود و هر روز حمام شوند. برای کوتاهی ناخن، منقار و بال و پرشان هر 6 ماه یکبار به دامپزشک مراجعه کنید. اگر قصد این را دارید که از دو مرغ مینا نگهداری کنید بهتر است باهم جفت (نر و ماده) باشند. تک همسری از خصوصیات این نوع پرنده هاست و در طول سال دو سه بار تخم می گذارد. اگر اصول نگهداری آنها را رعایت کنیم 15 تا 20 سال عمر مفید دارند.

نتیجه گیری

در این مقاله سعی کردیم شما را با محبوب ترین پرنده ایی که قدرت سازگاری زیاد با هر شرایط ممکن را دارد آشنا کنیم . مرغ مینا پرنده ای مقلد است که از قدرت هوش بسیار بالایی برخوردار است . تا حدودی شبیه کلاغ است ولی تفاوت در رنگ و خصوصیاتی که دارد، آن را متمایز تر کرده است به دو گونه وحشی و اهلی تقسیم می شوند. محل زندگی این پرنده آسیایی از جنوب غربی چین تا شرق افغانستان است و در هندوستان به پرنده عشق مشهور است.

آنها حساسیت های خاص خود را دارد . از یک طرف جزو پرندگان همه چیز خوار است و از هر نوع میوه و دانه و هر جنبنده و خزنده های ریز تغذیه می کند ولی از طرفی هم غذایی که خورده است خیلی زود هضم می کند و به دفعات بالاتری باید تغذیه کند . از طرفی چون زود به زود مدفوع می کند و محل زندگی خود را کثیف می کند باید هر روز قفس آنها را تمیز کنید و به فکر حمام کردن آنها در طول روز باشید.ناراحتی کبدی بیماری شایع در این نوع پرنده است که بهتر است به صورت مداوم آن را به دامپزشک نشان دهید.

اگر شما مشتاق به نگهداری از این پرنده هستید، پیشنهاد می کنیم حوصله زیادی در تربیت آن به خرج دهید. این پرنده ها نیاز به توجه زیادی دارند مورد آزار و اذیت واقع شوند با ایجاد صداهای ناهنجار دست به اعتراض می زنند. بهترین زمان برای نگهداری و تربیت آنها سن 6 تا 8 ماهگی است. میناها جزو پرندگان تک همسرند پس اگر تصمیم دارید از دو مرغ مینا مراقبت کنید، بهتر است دیگری جفت این پرنده باشد. در طول سال 2 یا 3 بار تخم می گذارند و عمر مفید آنها 15 تا 20 سال است.

نکات مهم در پرورش مرغ مینا

( الف ) در مینای بزرگ هندی و مینای جاوا ، گوشواره ها در بالغ های جوان بسیار نزدیک هم قرار میگیرند ولی به هم نمیرسند . در مینای کوچک هندی ، گوشواره ها عریض ترند و در عقب سر کاملاً جدا از هم قرار میگیرند و نوک آنها به طرف فرق سر متمایل است.

( ب ) در بین گونه ها و زیر گونه های میناها ، گوشواره ها از جمله مهمترین علائم مشخصه آن است که از طریق مشاهده شکل و طرز قرار گرفتن آنها و فاصله آنها در عقب سر میتوان آنها را تشخیص داد . البته به اندازه جثه نیز از علایم مشخصه میناها محسوب میشود ، ولی بسیاری از زیرگونه ها چون تقریباً جثه مشابه دارند ، در آن به اندازه جثه به عنوان وجه تمایز از دیگران کاربرد مهمی ندارد.

( پ ) به عنوان یک قاعده کلی ، میناهای مناسب برای نگهداری در پرنده خانه ها نسبت به میناهای قفسی گوشواره های بزرگتری دارند . همچنین در تمام گونه ها ، گوشواره ها در نرها بزرگتر از ماده هاست . بعد از آنکه جوجه مینا به یک سالگی رسید ، گوشواره های آن رشد سریعتری را شروع میکنند . زمان شروع رشد سریع گوشواره ها ، در گونه های مختلف متغیر است.

( ت ) در برخی از گونه های مینای جاوا ، گوشواره ها در پشت چشم ها تقسیماتی دارند که ممکن است در افراد مختلف شکل این تقسیمات متفاوت باشد.

( ج ) پرنده ای بنام گراکل براق ارغوانی یک مینای واقعی نیست ، ولی از نظر خونی با مینا وابستگی دارد . این پرنده قابلیت سخنگویی ندارد ، ولی اروپایی ها آن را بعنوان یک پرنده زینتی در قفس نگهداری میکنند.

( چ ) مینای جاو اهیل بطور قابل توجه بزرگتر از مینای بزرگ هندی است.

( ح ) میناهایی که بعنوان مینای جاو اهیل فروخته می شوند ، 5 زیرگونه هستند که در آنها شکل گوشواره ها و جثه متفاوت است ، اما اندازه آنها بسیار مهم تر است از محلی که بومی آن هستند.

( خ ) عرض گوشواره در مینای اسرائیل بزرگتر از مینای بزرگ هندی و مینای بزرگ هندی آسام است . در مینای بزرگ هندی آسام ، عرض گوشواره در دو گونه دیگر کمتر است و در مینای بزرگ جثه جاوا هیل ، بزرگی عرض گوشواره مابین دو گونه دیگر است.

( د ) پرهای جوجه میناهای نابالغ کدر است و از شفافیت و درخشندگی پرهای مینا های بالغ برخوردار نیست . بطور کلی تمام پرندگان تا پس از اولین پر ریزی طبیعی ، پرهایشان کدر است و وقتی پرهای اولیه آنها می ریزد ، پرهای بعدی شفاف و درخشنده خواهد بود و زیبایی آنها بیشتر میشود.

( ذ ) جوجه مینا ها بعلت تغذیه شدن با دست قبل از صادرات ، کاملاً اهلی میشوند . شما وقتی یکی از آنها را به خانه آورید ، باید تغذیه دستی را ادامه دهید تا اهلی ماندن آن همچنان ادامه یابد . مینا ها مانند طوطی ها از خارانده شدن سرشان خوششان می آید و این عمل در اهلی نگهداشتن آنها بسیار موثر است.

جوجه کشی از مرغ مینا

برای جوجه کشی از مرغ مینا می‌توانید با خرید دستگاه جوجه کشی خانگی و تهیه چند عدد تخم نطفه دار مرغ مینا از این پرنده بسیار زیبا جوجه کشی انجام دهید


33 دیدگاه برای “پرورش مرغ مینا”

  1. سلام مینای من نوک به پاهاش میزنه نمیتونه روی چوب وایسته انگار فلج شده از چی هست راه درمانش ممنون

  2. سلام مرغ مینا بجز جسه و تیره ای رنگ از چه راه دیگه هی میتونی بفهمی نره یا ماده؟
    جفت گیریشون مثل کبوتره؟

  3. سلام من مینا حدود 1سال دارم که دور چشمش کرم رنگ هست حدود 40الی50کلام حرف میزنه
    1-جفت بگیرم تو حرف زدن مشکلی ایجاد نمیشه
    2-شب حتما باید چراغ براش بزارریم و اینکه کسی نزدیکش بخوابه و گرنه ساکت نمیشه طبیعی هست؟
    3-من برند اوشیکا دانه میگرفتم الان اون مدل نیست 10مدل گرفتم ازشون نمیخورهفقط الان برنج میخوره چکار کنم ضرر ندتره؟
    سپاس

    • سلام، اصلا مشخص نیست بستگی به نر و ماده بودن هر یک و کلا شخصیت اون پرنده داره ولی ماده با پرنده قوی و همسن خودش راحت تر جفت میشه.

  4. سلام سلطان خسته نباشی من یه جفت مینادارم که اینها اصلا جفت نمیشن قفسشونم بزرگه رفتم لونه گرفتم داخلش پوشال ریختم توپ وشیطونک انداختم داخلش هم میرن ولی اصلا جفت گیری نمیکنن نمیدونم چرا ؟

  5. سلام من یه مینای ۹ ماهگی نر و۲ سالگی ماده دارم که تازه خریدمش ولی اینها باهم دعوا میکنن و جفت گیری نمیکنن…صاحب قبلی مینا میگفت این تاهالا بدون نطفه چهارتا تخم گذاشته… آیا امکان جفتگیری وتولید مثل هستوچه مدت زمان میبرد تا اینها دعوانکنند

    • با سلام، پرنده نر هنوز به سن بلوغ نرسیده و ماده اونو قبول نخواهد کرد. سن بلوغ مرغ مینا با توجه به نژاد بین 1.5 الی 3 سالگی متغیر است.

  6. سلام ببخشید من یه مرغ مینا دارم که حدود ۸ ماهشه نر هست یه دونه هم ماده خریدم که ۲ ساله هست امکان جفت گیری هست؟؟؟؟؟ راستی اینها باهم دعوا میکنن چیکار کنم؟

    • با سلام، پرنده نر هنوز به سن بلوغ نرسیده و با هم جفت نخواهند شد. سن بلوغ با توجه به نژاد از 1.5 سالگی الی 2.5 سالگی متغیر است. بهتره جدا باشند.

  7. با سلام.مرغ مینای من دوسال و نیمشه و دو هفته پیش چهار تا تخم گذاشت و الانم سه تا تخم گذاشته.تخمها بدون نطفه اند ولی تعدادشون یک کم بالا نیست.و این دفعات تخم گذاری و تعداد تخم ها بستگی به چه چیزی داره؟ممنون

    • با سلام، تخمگذاری پرنده ها بیشتر به آب و هوا بستگی داره. دماهای معتدل و نور کافی و تغذیه مناسب باعث افزایش تخمگذاری پرندگان میشود. مرغ مینا معمولا بین 3 الی 6 عدد تخم میگذارد.

    • سلام، دقیقا نمی توان تشخیص داد و فقط به پیر و یا جوان بودن آن می توان پی برد. پرهای دور چشم مرغ مینای جوان سفید می باشند. رنگ این پرها در طی سال ها به تدریج از سفید به کرم و در نهایت به رنگ زرد در می آید.

  8. سلام من یک ماهی هست یک مرغ مینا خریدم ک کلمه ی مینارو بخوبی یاد گرفت و تکرار میکرد اما تقریبا۴روزه دیگ حرف نمیزنه واینک یکسره دنبالمه نمی‌دونم چی میخواد غذا میدارم جلوش نمیخوره،یعنی کمی میخوره ولی جوری ک انگار سیره،اصلا نمی‌دونم چی میخواد،و اینک چن روز دیگ حرف نمیزنه ناراحتم کرده ،و ی چیزه دیگ اینک علاقه ی زیادی ب پرتغال داره،مشکلی پیش نمیاد؟

    • با سلامف پرتقال و میوه هایی که ویتامین c دارند برای تغذیه مرغ مینا اصلا مناسب نیستند. زیرا ویتامین c باعث جذب بیشتر آهن شده و بیماری هپاتوپاتی و کبد چرب در مرغ مینا ایجاد میکند. بی اشتهایی، افسردگی از علائم این بیماری می باشند.

      • سلام من یه مرغ مینا گرفتم اهلی نیست حدودا دو ماه داره اون اهلی میشه یا میمیره ولی پرواز یکمی بلده

  9. سلام خسته نباشین یه جفت مرغ مینا دارم که میخوام ازشون جوجه بکشم لونش باید چجوری باشه مثل لونه عروس هلندی باشه مشکل نداره جای قفسش باید کجا باشه ممنون میشم راهنماییم کنین

    • نرها جثه و سر بزرگتری دارند، رنگ بال های نر روشن تر از ماده می باشد.
      سقف دهان مرغ مینای نر کمی تیره و سقف دهان ماده آن زرد رنگ است.
      مرغ مینای نر استعداد سخنگویی و یا تقلید صدای بسیار بهتری نسبت به ماده دارد.

    • با سلام، مرغ مینا معمولا در سال دو بار پر ریزی دارد. اما اگر جیره غذایی پرنده ضغیف باشد و مواد معدنی لازم به پرنده نرسد، پرهای جدید به خوبی رشد نمیکنند و قسمتی از بدن پرنده دچار تاسی میشود. مولتی ویتامین و الکترولیت مخصوص پرندگان می تواند برای تقویت خوراک مرغ مینا و رشد بهتر پرها مفید باشد. دقت داشته باشید که خوراک مرغ مینا حساس تر از سایر پرندگان می باشد. بعنوان مثال سیستم گوارشی این پرنده قادر به هضم اهن نیست لذا غذاهایی که آهن بالایی دارند، مشکلات متعددی در پرنده ایجاد میکند.
      به زودی مقاله فوق آپدیت و اطلاعات بیشتری به آن اضافه خواهد شد.

    • با سلام، وضعیت ظاهری پرنده، مرتب بودن پرها و عدم پر ریزی شدید در برخی نقاط، اشتها و انرزی پرنده را بررسی کنید. البته برای اطمینان اگر امکان دارد به دامپزشک مراجعه نمایید.

  10. ظرف یک ماهه گذشته اول خروس فلج شده و ظرف 10 ساعت تلف شد دیشب متوجه کسالت بلبل خرمایی شدم که گوشه گیری و بی اشتها ش ع بود که متوجه تلف شدن آن شدم حال باتوجه به نگهداری پرندگانی از قبیل مرغ و خروس مرغ مینا و کبوتر امکان انتقال بیماری و تلف شدن آنها وجود دارد و بیماری چه نوعی بوده

    • با سلام، باید لاشه پرنده بررسی شود. برای سالم ماندن دیگر پرنده ها توصیه میشود نکات ایمنی را جدی بگیرید. محل نگه داری پرنده ها و آبخوری و دانخوری را تمیز و ضدعفونی نمایید، پرنده های بیمار را قرنطینه کنید و به دامپزشک مراجعه کنید.

  11. سلام من یه مرغ مینای نر دارم میخواستم بدونم میناهای که رامو دستی هستن اگه مینای ماده بگیریم جفت میشن؟ یا رام اصلا جفت نمیشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با کارشناسان فروش کارخانه
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!