"> پرورش مرغ | تولید و پرورش مرغ با استفاده از جوجه های یکروزه - هواباتور
پرورش مرغ و جوجه بومی

پرورش مرغ با استفاده از جوجه های یکروزه

قبل از هر چیزی سالن پرورش مرغ باید از نظر تجهیزات گرمایشی، سرمایشی ، تهویه و بهداشت کاملا بهینه شده باشد تا محیط پرورشی به محل مناسبی برای آرامش و رفاه جوجه های یکروزه تبدیل شود. ضد عفونی کردن کف بستر و آماده سازی کف بستر  با پوشال های مقوایی، خاک چوب، سبوس برنج و کاه، از اولیت های اساسی است که هر پرورش دهنده ای ملزم به رعایت آنهاست چون مکانیزیم دفاعی جوجه ها آنقدر ضعیف است که با کمترین نابسامانی و آلودگی های موجود در کف بستر به خطر می افتد. محل نگهداری جوجه ها باید طوری طراحی و عایق بندی شوند که، ورود هر پرنده، جونده و حشرات موذی  به داخل آن نفوذ ناپذیر باشد. بهداشت و برقراری امنیت زیست محیطی از مهم ترین و اساسی ترین مراحل برای سازماندهی مزارع گوشتی است و در واقع اولین قدم برای پیشبرد مقاصد پرورشی است.

نکته
سعی کنید تراکم گله پرورشی بیش از مساحت محل نگهداری آنها نباشد ( یک فضای ۱۰۰ متری برای ۱۰۰ قطعه جوجه یکروزه کفایت می کند) در غیر این صورت بازه اقتصادی کمتری خواهد داشت و راندمان  بهره‌وری از آنها کاهش می یابد.

خرید جوجه‌

خرید جوجه

نژادهای مختلفی از جوجه گوشتی وجود دارد که عبارتند از : جوجه های گوشتی راس، جوجه های گوشتی پلاس و جوجه های گوشتی کاب ، از این دسته اند.

نکاتی وجود دارد که به پرورش دهنده ها در امر خرید جوجه های گوشتی کمک می کند. به این موارد توجه کنید:

  • آنها را از مزارعی خریداری کنید که از سلامت گله اطمینان حاصل کرده اید.
  • نژادهایی را بخرید که از توان بالقوه بالاتری برخوردارند.
  • از عدم بیماری جوجه ها مطمئن باشید.
  • سعی کنید جوجه هایی را خریداری کنید که سن مشترکی دارند.

در این قسمت از مقاله تک تک مواردی که اساس کار پرورش جوجه های گوشتی است را شرح داده و مورد ارزیابی قرار می دهیم تا هر پرورش دهنده ای با اتکا به این مسائل قادر به سازماندهی امور پرورشی باشد.

تهیه و نصب دستگاه های گرمایشی و سرمایشی

تهیه و نصب دستگاه های گرمایشی و سرمایشی

همانطور که می دانید جوجه ها در ایام هچ و بعد از تولد به مدت ۲۴ ساعت، در دمای ۳۷ درجه سانتی گراد می مانند. در واقع بدن آنها به این مقدار دما عادت کرده است. اگر بعد از خروج به محل گرمی انتقال داده نشوند، با کوچکترین اختلاف های دمایی، دچار شوک و استرس های سرمایی می شوند که سلامت و مکانیزیم دفاعی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. پس بهتر است محل نگهداری را مجهز به تجهیزات گرمایشی کنید.  استفاده از هیترهای گرماساز یا منابع حرارتی مثل لامپ ها، گزینه مناسبی برای گرم نگه داشتن آنها محسوب می شود. بهتر است قبل از ورود جوجه ها سطح دما را به ۳۲ الی ۳۳ درجه سانتی گراد برسانید و هر هفته ای که از عمر آنها می گذرد ۳ الی ۴ درجه سانتی گراد از مقدار دما کم کنید تا وقتی که دما در هفته چهارم و پنجم، بین ۲۰ الی ۲۲ درجه سانتیگراد تلرانس شود.

اگر انتقال جوجه ها به سوله های پرورشی در فصل های گرم اتفاق بیفتد، یا محل احداث سوله های پرورشی در شهر های گرم باشد، با استفاده از تجهیزات سرمایشی همین دستورالعمل را رعایت کنید یعنی اگر دمای حاکم در داخل سالن بیش از ۳۳ درجه سانتی گراد است آن را کاهش دهید و با گذشت زمان سطح دما را به ۲۰ الی ۲۲ درجه سانتی گراد برسانید.

نوردهی و زمان خاموشی

نوردهی و زمان خاموشی

سعی کنید تا دو سه روز اول و مادامی که جوجه ها محل آبخوری و دانخوری ها را یاد نگرفته اند، به هیچ عنوان خاموشی نداشته باشید.

نور مناسب : هر جوجه تازه متولد شده در ۵ روز اول به ۶۰ لوکس نور احتیاج دارد ( هر یک متر مربع ۶۰ لوکس) از روز ششم تا روز بیستم به ۳۶ لوکس می رسد و بعد از ۲۰ روزگی تا پایان دوره پرورشی ۱۲ لوکس کفایت می کند که این مقدار باید در تمام فضای سالن به یک اندازه برقرار شود.

رطوبت سالن

برقراری رطوبت هم یکی از پارامترهای مهم برای نگهداری از جوجه های گوشتی است مخصوصا در ۱۴ روز اول. همانطور که می دانید جوجه ها در دوران جنینی با رطوبت ۷۰ الی ۸۰ درصد رشد کرده اند. تصور کنید مقدار رطوبت در سطح سالن بین ۱۰ الی ۲۰ درصد باشد و جوجه ها به چنین سالن هایی انتقال داده شوند. دهیدراسیون شدن و وازدگی جوجه ها ، نتیجه چنین مکان هایی است و عواقب جبران ناپذیری در پی خواهد داشت پس سعی کنید در دو هفته اول سطح رطوبت را بالای ۶۰ درصد برسانید و پس از آن  ۵۰ درصد تا پایان دوره پرورشی کفایت می کند. استفاده از دستگاه های رطوبت ساز مخصوصا در مناطق خشک، امری واجب است.

تهویه سالن

برقراری اکسیژن و دفع دی اکسید کربن و تمام گازهای آمونیاک، یکی دیگر از پارامترهای ضروری برای افزایش راندمان تولید است. همانطور که می دانید با گذشت زمان، سرعت رشد و تراکم جوجه ها در داخل سالن، افزایش می یابد. آنها باید به اندازه کافی اکسیژن دریافت کنند . عدم وجود دستگاه های تهویه، زندگی جوجه های گوشتی را به خطر می اندازد چون نه تنها سطح رطوبت افزایش می یابد بلکه در اثر دفع فضولات  آنها، گاز آمونیاک تولید می شود که شش ها، دستگاه تنفسی و دستگاه گوارشی جوجه ها را دچار اختلال می کند. همه این عوامل دست به دست هم می دهند و موجبات بیماری،تاخیر رشد و عدم تغذیه مناسب آنها را به بار می آورند که نتیجه آن کاهش راندمان تولید بعد از پایان دوره پرورشی خواهد بود.

تغذیه

تغذیه مرغ

اگر می خواهید رشد جوجه ها را سرعت بخشید، بهتر است اجازه دهید که آنها به صورت آزادانه از دانخوری ها تغذیه کنند همچنین از فاکتورهای غذایی استفاده کنید که؛ مملو از پروتئین، ویتامین، املاح و مواد معدنی، کلسیم، فیبرهای انرژی زا و بسیاری از مکمل های غذایی دیگر است. این ها غذاهایی هستند که در رشد و سلامت جوجه ها نقش بسیار مهمی دارند. تنظیم فرمول تغذیه هم باید از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد و به اندازه کافی در اختیار گله پرورشی قرار بگیرد. اگر مواد مغذی بیشتر از مقدار تعیین شده باشد، نه تنها فشار متابولیسمی گله را افزایش می دهد بلکه به نوعی هدر دادن سرمایه هم محسوب می شود. کمبود مواد مغذی هم ، رشد گله را به تاخیر می اندازد و مکانیزم دفاعی آنها در برابر بیماری ها آسیب پذیر می شود.

پس سعی کنید در سه هفته اول، غذایی که در داخل دانخوری ها قرار می دهید، به صورت کرامبل  Crumble (دانه های خرد شده) باشد. پس از آن می توانید از پلت های آماده برای تغذیه آنها استفاده کنید. تخم پنبه، کنجاله سویا، بادام زمینی، کنجاله کنجد، پودر ماهی،‌ گندم،‌ پودر گوشت، ذرت، برنج و… هم، به عنوان ارزشمندترین منابع غذایی برای گله پرورشی محسوب می شوند.

یادآوری یک نکته

دانخوری ها را به فاصله یک و نیم متر از هم قرار دهید و تا زمانی که تمام نشده اند، آنها را شارژ نکنید چون بسیاری از مواد مغذی به صورت آردی با خوراک قاطی شده است . جوجه ها اگر احساس گرسنگی نکنند، هرگز به ته مانده غذا دست نمی زنند و ممکن است تمام مواد مغذی در دانخوری ها باقی بماند. موادی که کمبود آن باعث عدم رشد و نارسایی های استخوانی خواهد شد.

آب

آب هم به عنوان یکی از شاخصه های مهم در پرورش گله های گوشتی محسوب می شود . هر چقدر که آنها رشد می کنند مقدار آب مصرفی آنها نیز افزایش می یابد پس همیشه سعی کنید؛

  • داخل آبخوری ها را از آب تمیز و عاری از هر نوع آلودگی و سختی پرکنید.
  • دمای آب در حدود ۲۵ درجه سانتیگراد باشد.
  • هر روز دو یا سه بار آنها را شسته و ضدعفونی کنید.
  • تعداد آبخوری ها به اندازه ای باشد که جوجه ها برای خوردن آب از سر و کول هم بالا نروند.
  • می توانید انواع ویتامین هایی که به راحتی در آب حل می شوند به آبخوری ها اضافه کنید .

پرورش مرغ به صورت صنعتی

پرورش مرغ به صورت صنعتی

مرغ های بومی در نقاط مختلف دنیا به شیوه های مختلفی نگهداری می شوند. رایج ترین روش پرورش مرغ بومی به صورت صنعتی و یا نیمه صنعتی در کشور ما شیوه پرورش بر روی بستر می باشد . همانطور که قبلا ذکر شد مرغ بومی بر خلاف مرغ های صنعتی اصلاح شده که در یک فضای محدود بر روی بستر و یا قفس پرورش داده می شوند مرغ های بومی یک موجود همه چیز خوار بوده که نیاز به گردش در محیط طبیعی و تامین بخشی از نیازهای غذایی خود از طبیعت می باشند.

در جاهایی که محدودیت کمتری برای زمین وجود دارد میتوان مساحت بیشتری برای گردشگاه مرغ ها در نظر گرفت و بهتر است که بخشی از این گردشگاه را به کشت گیاهان علوفه ای نظیر شبدر و یونجه اختصاص داد. در کشور های توسعه یافته سیستم پرورش مرغ بومی به دو صورت کاملا آزاد و یا محوطه محصور شده می باشد. در هر دو سیستم مرغ ها بدون محدودیتی می توانند در قسمت مسقف وارد گردشگاه می شوند ولی با این تفاوت که در سیستم قسمت گردشگاه با استفاده از فنس یل تور مرغی محدود شده است.

تخم مرغ و گوشت حاصل از پرندگانی که دسترسی آزاد به گردشگاه دارند به دلیل اینکه بخشی از نیازهای غذایی شان را از محیط طبیعی کسب می کنند در این کشورها قیمت و ارزش بالاتری دارند. در کشور ما مرغ بومی که بصورت صنعتی و نیمه صنعی پرورش داده می شوند به دلیل تراکم گله کنترل عوامل نامسائد محیطی و یا محدودیت جا و مکان اغلب به صورت سیستم بستر و محدود در بخش مسقف پرورش داده می شود. در تراکم های پایین سیستم مطلوب برای پرورش مرغ بومی در مناطق معتدل کشورمان می تواند سیستم باشد. به طوری که مرغ ها آزادانه بتوانند ساعاتی از روز را در گردشگاه بگذرانند.

پرورش مرغ بومی

پرورش مرغ بومی در کشورما بر روی بستر صورت می گیرد. در شرایط موجود پرورش مرغ بومی بر روی بستر نسبت به نگهداری در قفس دارای مزایایی ویژه ای است به طوری که به امکانات و تجهیزات خاصی نیاز ندارد و مرغ با گردش در گردشگاه و یا طبیعت می تواند ۳۰ تا ۴۰ درصد نیاز غذایی خود را تامین کند و تخم مرغ و گوشت این پرندگان طبیعی و به لحاظ طعم و مزه گوشت از مزیت خوبی برخوردارند.

پرورش مرغ بومی بر روی بستر با کمترین هزینه قابل اجراست حتی حرارت ناشی از تخمیر بستر می تواند باعث گرم شدن سالن شده که در فصول سرد مزیت محسوب می شود. با این حال به دلیل ارتباط مرغ ها با کود های موجود در بستر امکان اشاعه بیماری هایی مانند کوکسیدیوز از داروهای کوکسیدیواستات با دز پیشگیری استفاده نمود. پرورش مرغ بومی با اهداف مختلفی ممکن است صورت گیرد. به عنوان مثال در واحد های صنعتی و نیمه صنعتی عمدتا هدف از پرورش تولید نیمچه ۲ تا ۳ ماهه می باشد. در شرایط روستایی عمدتا پرورش مرغ و خروس مولد و پرورش نیمچه تواما صورت می گیرد. در این بخش علاوه بر مباحث پرورش از سن یک روزگی تا تولید نیمچه همچنین مباحث پرورش گله مرغ تخم گذار تشریح می گردد.

مدیریت پرورش جوجه یک روزه بومی

هدف مدیریت پرورش در حقیقت ایجاد محیطی آرام و مناسب برای آسایش گله به منظور بهبود راندمان تولید و عملکرد پرنده می باشد. عواملی محیطی متعددی برای برای دستیابی به حداکثر توان ژنتیکی مرغ ها و در نتیجه برعملکرد تولیدی گله تاثیر گذار است که شناخت این عموامل و تاثیر آن بر پرنده از اهمیت به سزایی برخوردار است . عواملی نظیر نور ، تهویه تراکم مرغ ها در جایگاه تغییرات دمایی سالن بهداشت دسترسی راحت مرغ ها به آب و خوراک و غیره نقش مهمی در فراهم نمودن یک محیط مناسب با کمترین استرس جهت پرورش مرغ ها می باشد. استرس ناشی از مدیریت پرورش نا مناسب علاوه بر کاهش عملکرد تولیدی گله زمینه را برای بروز بیماری فراهم می آورد.

پرورش مرغ و جوجه بومی

کلی فرم هایی نظیر اشریشیا کلی در شرایط عادی جزء میکروفلور طبیعی روده مرغ ها بوده و به ندرت باعث بیماری زایی می شوند. استرس و مدیریت نامناسب در طول دوره پرورش زمینه را برای تکثیر و فعال شدن کلی فرم های موجود در دستگاه گوارش مرغ ها را فراهم کرده و باعث به خطر افتادن سلامت گله و کاهش عملکرد تولیدی مرغ ها می شود . لذا هدف مدیریت صحیح پرورش فراهم نمودن یک محیط مناسب برای پرنده به منظور به حداقل رساندن اثرات نامناسب محیطی برعملکرد گله است.

4
دیدگاه بگذارید

avatar
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
میلادرضاییمهدی فلاحFRرضا پناهیان Recent comment authors
رضا پناهیان
رضا پناهیان

سلام به همگی دوستان حتما اگر میخواید وارد پرورش مرغ بشید دوره های حضوری رو شرکت کنید تا کامل و جامع آموزش ببینید من خودم الانم پرورش مرغ دارم و خدارو شکر سوددهی فوق العاده ای رو دارم
با تشکر از سایت هواباتور بابت اطلاعات خوبی که گذاشتید

FR
FR

با سلام، ممنون از کامنت مفید شما

مهدی فلاح
مهدی فلاح

سلام آقا رضا بعضی ها هزینشو ندارن شما که بلد هستید و شرکت کردید فکرنمیکنید باید به اونا هم راهشو یاد بدید تا بتونن نون شب دربیارن و گسترش بدن و… یه روزی میشه همینا دست شمارو هم میگیرن

میلادرضایی
میلادرضایی

سلام میشه شمارتونو در اختیار دوستان قرار دهید تا سوالهاشونو بپرسن؟ البته اگ قصد کمک ب دوستان را دارید تشکر

بستن
مقایسه