مدیریت بهداشتی تراکم شترمرغ ها

مدیریت بهداشتی تراکم شترمرغ ها

اندازه آغل یا تراكم (نسبت مساحت به تعداد پرنده ها ) از موارد حیاتی در پرورش شترمرغ است. وجود فضای هرچه بیشتر جهت فعالیت جوجه شترمرغ ها بسیار سودمند است. معمولا گفته می شود هرچه بزرگ تر، بهتر. تراکم زیاد خصوصا در مورد جوجه ها می تواند منجر به بروز بیماری، ضربه و استرس های ناخواسته شود.

استرس

شتر مرغ ها به خصوص نسبت به استرس حساس می باشند. برخی از عوامل استرس زا عبارتند از سرما، گرمای بیش از حد، صدای بلند، محیط پیرامونی نامعمول تغییرات غذایی و… محدود کردن هر چه بیشتر عوامل استرس زا عملکرد کلی گله را افزایش خواهد داد.

تهویه

جریان صحیح هوا همراه با سیستم تخلیص در اتاق های انکوباتور و هچری از آلودگی کاسته یا جلوگیری خواهد نمود. گردش خوب هوا در فرآیندهای انکوباسیون ( دستگاه جوجه کشی ) و تفریخ کمک خواهد کرد. تهویه مناسب در آغل های جوجه ها یک امر حیاتی است.

تهویه ضعیف موجب افزایش عفونت های تنفسی خواهد شد. هواکش ها باید قادر باشند ضمن خارج ساختن گاز آمونیاک حاصل از ادرار و مدفوع پرندگان در طول مدت شب به کنترل درجه حرارت آغل هم کمک کنند و در هر صورت همراه با تهویه نباید کوران هوای سرد در سطح جوجه ها موجب بروز سرماخوردگی در آنها شود.


آب

آب با کیفیت خوب برای تمامی حیوانات یک ضرورت است. آزمون های دوره ای جهت بررسی باکتری های کلی قرمی (دو بار در سال) در تأمین آب بهداشتی گله بسیار مفید است.

آب سرد در طول فصل تابستان درجه حرارت بدن پرنده ها را خواهد کاست. آب گرم هم در زمستان به افزایش دمای بدن کمک خواهد کرد. این امر موجب ترغيب پرندگان به مصرف آب شده و در سلامتی آنها بسیار مؤثر خواهد بود.

رفتار

شناخت الگوهای رفتاری این پرندگان حیاتی است. کدام رفتار طبیعی و کدام رفتار غیر طبیعی است ؟ این شناخت نیاز به نزدیک شدن به این پرندگان در طول دوره پرورش دارد.

زمانی که شترمرغ ها در حالت استراحت، غذا خوردن، بازی کردن و تولید مثلی هستند می توان هم از نزدیک و هم از فاصله معینی آنها را زیر نظر گرفت و رفتارها را یادداشت نمود.

مدیریت بهداشتی تراکم شترمرغ ها

از فعالیت های داخل آغل تا عادت های تغذیه ای هم مهم هستند. بدین ترتیب شما قادر خواهید بود که پرندگان بیمار را قبل از اینکه زبان جدی متوجه آنها شود، تشخیص دهید. رفتارهای غیر عادی در برابر آب و هوا، شکارچیان یا تغییرات مدیریتی را یادداشت کنید. بسیاری از اوقات تغییرات رفتاری نشانگرهای خوبی هستند.

جهت رفت و آمد

جهت رفت و آمد بازدیدکنندگان و کارگران باید از محل های تمیز به سوی محل های کثیف باشد. اول از محوطه های انکوباسیون و هچری شروع کنید و با آغل های جوجه ها، جوجه های در حال رشد، مولدین در قرنطینه دنبال کنید.

محوطه آغل ها

محوطه آغل ها را باید عاری از هرگونه نخاله و مواد اضافه نگهداشت. خصوصا شترمرغ ها نسبت به بلعیدن تقریبا در هر چیزی حساس هستند. باید آغل جوجه ها را به طور روزانه تمیز داد. سطوح جامد را می توان به طور روزانه شست و به طور دورهای ضد عفونی کرد.

بایستی سطوح کثیف و غبار آلوده را با مواد شوینده شستشو داد. مشاهدات نشان داده اند که تولیدکنندگان در سال های اول و دوم تولید مشکل (بیماری) کمتری دارند. تکثیر باکتریایی ناشی از جمع شدن مدفوع در آغل ها که به تدریج رخ می دهد منشاء اصلی بروز مشکلات بهداشتی در سال های بعدی است.

توصیه می شود آغل های کوچک و آغل های قابل حمل و نقل به طور چرخشی در سالهای متمادی مورد استفاده قرار گیرد. محل گردش جوجهها حداقل باید یک ماه قبل از استفاده مجدد استراحت داده شود. نور خورشید و گذشت زمان بهترین وسایل کشتن باکتری ها است.


0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments